Week van de vraag

Week van de vraag

18-10-2018

"Wat kan ik of iemand anders uit uw omgeving doen of laten, zodat u zich prettiger gaat voelen?" Dat was de vraag die 44 zorgprofessionals en vrijwilligers in de “Week van de Vraag” stelden aan een of meerdere patiënten en naasten die zij die week spraken. De “Week van de Vraag” is een actie, die het consortium Propallia heeft ingezet om de zaken op te sporen, die voor patiënten en hun direct naasten het leven prettiger kunnen maken. Soms zijn dit kleine, relatief eenvoudige zaken, die zich afspelen op fysiek, emotioneel, sociaal of geestelijk gebied, maar die enorm belangrijk voor hen zijn. Elk antwoord was weer uniek en gaf een doorkijkje in wat mensen bezig houdt en nodig hebben.

"Wat kan ik of iemand anders uit uw omgeving doen of laten, zodat u zich prettiger gaat voelen?" Dat was de vraag die 44 zorgprofessionals en vrijwilligers in de “Week van de Vraag” van 9-13 mei 2017 en 1-20 oktober 2018 stelden aan een of meerdere patiënten en naasten die zij die week spraken. De “Week van de Vraag” is een actie, die het consortium Propallia heeft ingezet om de zaken op te sporen, die voor patiënten en hun direct naasten het leven prettiger kunnen maken. Soms zijn dit kleine, relatief eenvoudige zaken, die zich afspelen op fysiek, emotioneel, sociaal of geestelijk gebied, maar die enorm belangrijk voor hen zijn. 
Elk antwoord was weer uniek en gaf een doorkijkje in wat mensen bezig houdt en nodig hebben. De volgende antwoorden kwamen telkens weer bovendrijven:

  • Tijd en echte aandacht
  • Serieus genomen worden
  • Eigen kracht, eigen regie
  • Aandacht en zorg voor naasten
  • De naasten zien als partner in zorg.

Het consortium Propallia gaat met haar activiteiten en projecten het komende jaar zich hard maken om deze aandachtspunten onderdeel te laten zijn van de palliatieve zorg in de regio.
Het stellen van de “Vraag” leverde voor de vragenstellers soms andere gesprekken op en nieuwe inzichten. Van de resultaten van de “Week van de Vraag” en een aantal interviews met naasten is een videoimpressie gemaakt en vertoond op de werkconferentie.

De resultaten van 2018 zijn gebundeld in een document.

Propallia zal met enige regelmaat een “Week van de Vraag” (met wisselende inhoud) organiseren.


Propallia Projecten

Documents to download